Krenimo …

 Joomla 1.5

Joomla predstavlja jedno od vodećih sistema za upravljanje sadržajem uz čiju se administraciju mogu kreirati vrlo kvalitetna veb rešenja, sajtovi, portali. Mnogi aspekti, pre svega lakoća korišćenja i mogućnosti proširenja načinilu su da Joomla bude jedan od najtraženijih besplatnih rešenja na vebu.Joomla se može koristiti u više domena: kod izrade veb i korporativnih portala, intranet i ekstranet rešenja, online magazina, e-commerce rešenja, rešenja za mali biznis, community portala, portala obrazovnih ustanova, ličnih prezentacija.
Koncept Joomla sistema je tako kreiran da krajnji korisnici mogu uz minimalnu obuku sami održavati veb sajtove. Joomla može odgovoriti raznim zahtevima zbog ogromnog broja dodataka koji se mogu naći na internetu. Za razliku od WordPressa predstavlja daleko obimniji onlajn sistem.
Joomla je kao projekat proistekao iz Mambo sistema za upravljanje sadržajem, kada je određeni broj programera rešio da pokrene zaseban veb sistem. Naziv Joomla – Džumla je povezan sa pojmom „Zajedno“. Danas na razvoju Joomle radi veliki broj programera širom sveta. Joomla se nalazi pod GNU licencom.
Joomla se trenutno distribuira u 2 pravca. Verzija 1.0.x predstavlja Joomla rešenje zasnovano na razvoju predhodnika Mambo. Drugu distribuciju predstavlja Joomla 1.5 koja je aktuelna realizacija Joomla razvojnog tima. Trenutno veću podršku u smislu dodataka ima Joomla 1.0.x , dok je sve ostalo na strani Joomla 1.5 verzije, pre svega potencijal i dalji razvitak jer će se kroz verziju 1.5 stvarati osnova za Joomlu 2.0.
Za sve probleme i savete tu je Joomla zajednica, na veb adresi joomla.org, u okviru koje postoji i forum, oblast sa Joomla dodacima, aktuelne verzije. Za sva pitanja tu je i Srpsko-Crnogorski deo foruma u okviru Joomla foruma – forum.joomla.org . Joomla ima i svoje predstavništvo u Srbiji – joomlaserbia.com .
1.4. Poređenje WordPress i Joomla sistema za upravljanje sadržajem
Ako se posmatraju sajtovi realizovani na besplatnim sistemima za upravljanje sadržajem, dve najzastupljenije platforme su upravo WordPress i Joomla. U stopu ih prati Drupal, rešenje sa konceptom sličnim Joomla rešenju. Bez obzira na konkretan projekat, mnogi veb dizajneri svoja rešenja forsiraju kroz jedno CMS rešenje. Ipak, postoje slučajevi u kojima je određene veb sajtove daleko lakše razviti kroz WordPress, ili pak portale kroz Joomla sistem.
Wordpress i Joomla se mogu porditi po više parametara. Konkretno će biti prikazano poređenje po osnovnim funkcijama, brzini i optimizaciji za pretraživače.

Osnovna funkcija WordPressa je bloging. Ako se posmatra kao lična platforma za publikovanje vesti, informacija, članaka, wordpress to sa lakoćom odrađuje. Publikovanje sadržaja i slika se sa WordPress platformom vrlo lako obavljaju, sa te strane je WordPress klasičan primer veb 2.0 tehnologije.
Osnovna funkcija Joomla platforme je kreiranje portala. Joomla nudi kompletnije rešenje sa više opcija u odnosu na WordPress. U prvom kontaktu WordPress je bliži korisnicima a takođe i jednostavniji. Joomla koristi komponente, module i plaginove, dok WordPress kao dodatke koristi samo pluginove, što deluje jednostavnije u korist WordPressa, međutim sa više funkcija u korist Joomla rešenja. Joomla pruža fleksibilnost jer je, recimo, moguće definisati više menija na više pozicija, dok WordPress u startu donosi jedan meni. Ukoliko je cilj kreirati portal, Joomla je daleko bolje rešenje.
Ako se sumira analiza, može se reći da je WordPress idealan kao rešenje za lično publikovanje, dok je Joomla pravi izbor kao kompletan CMS, odnosno kod kreiranja portala.
Kod kreiranja veb sajtova kompanija, može se napraviti slično sortiranje. Ukoliko kompanija želi jednostavnu prezentaciju od nekoliko stranica, sa opcijom dodavanja informacija, WordPress će biti idealna solucija. Ukoliko kompanija ima veći asortiman proizvoda ili usluga, poseduje portfolio sa više slika, vrši online anketiranje posetilaca, dozvoljava registrovanje posetilaca na sajt, u tom slučaju će Joomla biti daleko bliža platforma na kojoj će se veb sajt realizovati.
Ako poredimo WordPress i Joomla sistem po brzini, WordPress je u prednosti. Lakši kod i manji sistem omogućavaju da se sajt u WordPressu daleko brže učitava. Joomla predstavlja kompleksniji sistem sa više koda.Optimizacija za pretraživače predstavlja vrlo bitan parametar. Oba rešenja se mogu modifikovati da budu vrlo pogodna za pretraživače, ipak, pri samoj instalaciji WordPress je moguće brže i jednostavnije optimizovati za pretraživače, dok je kod Joomla rešenja to moguće uraditi tek iz nekoliko koraka i instaliranjem dodatnih komponenti. Kod Joomle 1.5 je taj sistem olakšan, ali WordPress i dalje vodi u domenu optimizacije za pretraživače.

WordPress

– za manje veb prezentacije ili veće bloging sajtove, odlično optimizovan za pretraživače sa brzim učitavanjem stranice.
Joomla – za veće prezentacije, portale i uz dodatne komponente za složenije sajtove. Sa par koraka može biti dobro optimizovana za pretraživače. Jedina mana može biti brzina učitavanja.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s