Savremena poslovna korespondenicja

Slovo

Slovo Aplikacija „Slovo“ namenjena je učenicima i studentima za učenje slepog kucanja. Program nije potrebno prethodno instalirati, već se pokreće jednostavnim startovanjem fajla „Slovo [SR].exe“. Po pokretanju, potrebno je da pročitate licencu za korišćenje i da je prihvatite, obeležavanjem opcije „Prihvatam uslove“. Ukoliko ne želite više da Vam program na početku prikazuje ovaj prozor, potrebno je da obeležite i opciju „Ne prikazuj više ovu stranu“. Klikom na „Nastaviti“ stižete do menija za izbor lekcija, onih koje već dolaze s programom „Slovo“ ili onih koje su kreirali nastavnici. Naknadno kreirane datoteke s lekcijama, koje imaju ekstenziju „.slovo“, nalaze se u fascikli u kojoj se nalazi program. U meniju je ponuđeno da svoj izbor sačuvate i za ubuduće, a u sledećem prozoru tu opciju, po potrebi, možete poništiti.

Mogući je izbor pisma za koji se uči slepo kucanje – ćirilica ili latinica. Ovde se može uključiti ili isključiti opcija zvučne verzije, namenjena pre svih osobama s posebnim potrebama, ali koja može biti od velike pomoći i mlađoj deci pri učenju kucanja. U dnu prozora, s leve strane je dugme „Nazad“, pomoću kog se u svakom trenutku možete vratiti na početak, dok se s desne strane nalazi „Full Screen“ opcija za prikazivanje programa preko celog ekrana.

U zavisnosti od nivoa vaše veštine slepog kucanja, možete izabrati „Učenje kucanja“ za koje postoji ugrađenih 12 lekcija (sa po 3 poglavlja) koje vode početnika kroz učenje slepog kucanja od samog početka, „Vremensko kucanje“ pri kome se meri brzina kucanja ili „Igricu“. Za prve dve opcije strelicama „gore“ i „dole“ na levoj strani možete birati ponuđene kurseve i lekcije.

Preporučujemo da detaljno pročitate instrukcije za pravilno slepo kucanje i upoznate se s pravilnim položajem za sedenje i pozicijama šaka i prstiju na tastaturi, na šta Vas sve vreme podseća i animacija u dnu ekrana. Ovaj tekst uvek možete nanovo čitati klikom na znak pitanja (Help opcija) u donjem desnom uglu ekrana, dok se klikom na znak uzvika pojavljuje uputstvo za gimnastičke vežbe koje je preporučljivo izvoditi u pauzama dužeg kucanja na tastaturi i dugotrajnog rada za računarom uopšte.

Igrica u kojoj ćete oprobati svoju veštinu slepog kucanja ima tri nivoa: sporo kucanje (uz pomoć), srednje i brzo kucanje, a svoje postignuće možete uporediti sa dosadašnjim najboljim rezultatima u sekciji „Najbolji rezultati“. Ukoliko ste bili dovoljno dobri, program „Slovo“ će Vas o tome obavestiti i omogućiti da svoje ime i broj poena upišete na listu najboljih.

Nastavnici i učenici zainteresovani za korišćenje aplikacije “Slovo” (4.3 MB) mogu je preuzeti klikom na ovaj link, a uputstvo za korišćenje aplikacije se može preuzeti klikom na ovaj link.

U okviru aplikacije Slovo nastavnicima je na raspolaganju Editor, modul za kreiranje kurseva i lekcija za učenje slepog kucanja.

Startovanjem datoteke „Editor [SR].exe“ otvara se meni koji nastavniku omogućava pravljenje novih lekcija i izmenu onih koje već ranije napravljene. Ako nastavnik po prvi put koristi Editor, znači da nema prethodno kreirane datoteke, pa nove možete da oformi klikom na opciju „Nova datoteka“.

Moguće je, u odvojenim karticama, lekcije napraviti u ćiriličnom ili latiničnom pismu, samo u jednom ili samo u drugom, ili u oba pisma u okviru istog kursa, u skladu s potrebama nastave. Tako kreiran materijal nastavnik snima putem kartice „Sačuvaj“, gde se može tačno videti koliko u kom pismu ima definisanih lekcija i poglavlja. U svakom pismu je moguće u 20 strana, odnosno sekcija, napraviti po četiri poglavlja, dakle na raspolaganju su 80 poglavlja u ćiriličnom i 80 u latiničnom pismu, a u svakom poglavlju može biti proizvoljan broj lekcija.

Izvor: http://www.microsoft.com/serbia/obrazovanje/default.mspx

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s