IT bezbednost

Како да деца „сурфују” безбедно на интернету?

Тамара Гашић

Како препознати опасне кориснике на интернету чим ступите у комуникацију са њима, како да се деца заштите и да безбедно „сурфују” интернетом, само су неке од тема конференције „Играј безбедно“, коју је у суботу организовао Центар за едукацију и истраживање у медицини, екологији и социологији.

Предаторе који вребају на интернету често је лакше препознати него што се мисли. Одају их речи које употребљавају, специфичне фразе, типови фотографија које шаљу… Међутим, малишани не знају да препознају овакву врсту напасника. Самим тим се доводе у непријатне ситуације и стичу искуства, која обично не преносе својим родитељима.

Проблем је већи што већ 82 одсто десетогодишњака поседује мобилне уређаје и сурфује Интернетом без надзора одрасле особе.

Резултати претходних истраживања у Србији показују да је проблем безбедности деце изражен и да наша деца поседују мобилне телефоне и приступ Интернету у вишеструко већем проценту од њихових вршањака у већини других европских земља.

– Проблему безбедности деце треба приступити организовано на нивоу целог друштва. Неопходно је да различита министарства ускладе своје активности, да се више пажње и финансијских средстава посвети истраживању проблема и начинима његовог решавања  – каже Дубравка Николовски, руководилац пројекта “Играј безбедно”.

Истраживање које је спровело Министарство просвете, науке и технолошког развоја показало је да је 12 одсто испитаних ученика онлајн дало личне податке особама које не познаје, 22 одсто њих је остављало податке на друштвеним мрежама и блоговима, исто толико њих је прихватало позиве људи које не познаје, а седам одсто њих је чак прихватило састанак са особама које не познаје.

Саме мреже нуде рекламе које нису намењене за млађе од 13 година, а већ поменуто малтретирање преко интернета је до сада пријавило 17 одсто деце. Међу млађим тинејџерима је било и случајева самоубистава управо због претњи и исмевања  на друштвеним мрежама.

– Изненадила нас је чињеница да се на дечијим сајтовима са онлајн игрицама рекламирају сајтови са нагим девојкама и видео садржаји који су намењени за узраст преко 18 година – рекла је Дубравка Николовски.

Она додаје да је Интернет моћно средство комуникације, огроман ресурс научних чињеница, и да је потребно искористити добре стране, отворити деци врата знања и упутити их правим путем.

Без изграђених ставова и вештина препознавања опасности, најмлађи постају лак плен предатора и тиме се проблем шири и у породичну и социјалну средину. Најчешће жртве су девојчице око 13 и 14 година.

Шта родитељи могу да ураде? Постоје начини да се забрани приступ одређеним сајтовима, тачније да се њима приступа искључиво путем шифре. „Претурати“ детету по телефону може нарушити поверење, те пре него што телефон доспе у дечије руке, потрудите се да поставите забране на одређене сајтове. Уколико наиђете на даље проблеме, најбоље је да се посаветујете са другим родитељима и психолозима јер је неопходно да дете зна зашто не сме да користи одређене интернет адресе.

Циљ овог пројекта је да укаже како користити интернет технологије на адекватан начин, уз избегавање опасности садржаја друштвених мрежа и негативних облика, као и да укаже на примере добре праксе која доприноси очувању здравља, подизању нивоа знања и информисаности одраслих.

Конференцију је организовао Центар за едукацију и истраживање у медицини, екологији и социологији (ЦЕРМЕС), а пројекат је подржало Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Izvor : http://www.pdis.org.rs/pdis/index.php?option=com_content&view=article&id=2204:2013-11-29-02-10-57&catid=41:drutvne-mree&Itemid=82

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s