Virusi i kako zaštititi računar

Najlakši upad virusa u računar je preko rizičnih stranica, to su uglavnom stranice sa puno reklama i pop-up prozora. Kako se zaštititi?

download (5)

Kada skidate filmove, muziku, ili bilo koje druge fajlove, kompjuter će vas sam upozoriti da ne garantuje da je ta datoteka bezopasna.

Mi uglavnom ne obraćamo pažnju na to sve dok se taj mali program ne ušunja uneki od naših programa i prekopira samog sebe. Za Vas koji ne znaju , virusi nisu  ustvari ništa drugo nego programi! Ako niste sigurni da li ste ga ikada imali u računaru, sa njim ste se susreli na društvenim mrežama kao što je fejsbuk. Da li Vam je nekada na čet stigao link koji kada ste otvorili tu istu poruku ste prosledili svima. E tako funkcioniše virus. Ja lično smatram da su oni izmišljeni kako bi nekome uništili podatke ali pre svega kako bi prodavali antiviruse. Realno gledano, isplati se. Puste virus da kruži internetom a onda vama treba antivirus da vaš računar izlečite. Slično kao sa mnogim laboratorijskim bolestima i protivotrovima zar ne? Dakle, dobar antivirus će rešiti pola posla, a vaša opreznost drugu polovinu. Pažljivo surfujte!

 

Izvor: http://www.pdis.org.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s