Uključite se u obeležavanje Međunarodnog dana broja Pi

PIta1Broj Pi (π) može da se interpretira na različite načine a jedan od uobičajnih je da je to broj koji pokazuje koliko puta se prečnik bilo kog kruga sadrži u njegovom obimu. Ova tvrdnja važi za svaki krug i zato je Pi konstanta. Naziva se još i Ludolfov broj po holandskom matematičaru iz 17. veka, ali je današnje ime dobio po grčkoj reči periferija koja znači obim. On je i iracionalni broj, što znači da ne može da se napiše kao razlomak, odnosno ne postoje takva dva prirodna broja koja, kada se podele, daju rezultat Pi.

Na slici dole levo je prikazano prvih 1600 decimala broja Pi (u 40 redova i 40 vrsta počevši od gornjeg levog kvadrata) i to tako što je svaka neparna decimala označena crnim kvadratom (■) a svaka parna belim (□). Na desnoj slici je na isti način prikazan razlomak 22/7 koji se često uzima za približnu vrednost broja PI, no na ovom primeru se jasno vidi razlika u šarama bar kada je parnost u pitanju:

Pi mod 2
π mod 2                                      22/7 mod 2

Slika preuzeta sa sajta http://mathworld.wolfram.com/PiDigits.html

Broj Pi u sebi sažima mnoštvo matematičkih pojmova. Kada govorimo o broju Pi, govorimo ne samo o razlomcima i konstantama, već i o transcedentnim brojevima, o geometriji, jednačinama koje opisuju prirodne pojave itd.

27. Međunarodnog dana broja Pi 14. marta 2015. godine je dobar povod da se u školama i drugim organizacijama i institucijama na zanimljiv i popularan način govori o matematici, merenju i svemu što je okruglo.

Ove 2015. godine, datum obeležavanja Pi dana poklapa se sa prvih pet cifara broja Pi (3.14.(20)15), što se dešava jednom u 100 godina. A kako bi se tačno nastavio niz, manifestacije kojim se obeležava ovaj dan organizuju se u 9 sati, 26 minuta i 53 sekunde.

PIta1
Slika preuzeta sa sajta https://threesidedwheel.files.wordpress.com/2011/03/dsc_0607e.jpg

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s