Час програмирања

http://bee.bubblecup.org/HoC

Здраво!

У жељи да ти помогнемо да научиш програмирање и олакшамо пролазак кроз курсеве на нашем сајту, желели бисмо да поделимо неколико корисних информација и савета са тобом.

Уколико никада ниси учио/ла програмирање или немаш довољно знања о програмирању, онда је ово права лекција за тебе. Пре него што почнеш, желимо ти пуно среће у писању свог првог кода.

Када ти говоре о програмирању, обично чујеш нешто као „То је супер и занимљива ствар, мада сваки почетак је мало тежак, али са мало труда и воље, можеш да га научиш“. Оно што ћеш научити у овим лекцијама је да то није потпуно тачно. Почетак учења програмирања није тежак. Ако га не учиш на прави начин, програмирање може да буде врло тешко и компликовано, али најчешће није теже од учења правила било које игре као што је фудбал или кошарка!

У програмирању нема формула, теорема и много страна текста које мораш да научиш напамет. Програмирање је нешто што већ радиш сваки дан. Само треба да научиш како да га користиш да решаваш проблеме.

Неки људи се уплаше програмирања зато што помисле да им требају јаки рачунари, факултети, програмски језици, и слично. Можда чекају да их наставник информатике научи шта је то, или да их пошаље у Петницу. Ако тако гледаш на ствари, пре ћеш научити да возиш аутомобил него да програмираш. Међутим, најбољи светски универзитети као што су Харвард и Беркли уче своје студенте основе програмирање на један потпуно другачији начин који ћеш видети у нашим курсевима. Курсеве који се користе за учење програмирања могу да схвате сви без обзира на године. Користећи овакве курсеве и дете које није пошло у школу као и студент који је већ уписао факултет могу да науче шта је програмирање. Не верујеш нам? Онда пробај.

У овој лекцији ћеш научити основе програмирања које су исте на свим језицима, исте на апликацијама за мобилне телефоне, програмима као што су Word и видео игрице, интернет апликацијама као што су Фејсбук и Гугл. Овде нећемо почети са неким специјалним језицима и програмима. Програмирање ћеш научити тако што ћеш програмирати роботе из Ратова Звезда, птичице из „Angry Birds“ игрице и остале ликове из игрица и цртаних филмова.

Касније у осталим курсевима можеш да учиш о различитим језицима и специјалним начинима програмирања. Међутим, који год језик да изабереш, оно што ћеш научити овде је основа која ће ти помоћи да научиш било који језик за програмирање.

Ако желиш да пробаш, региструј се и погледај како изгледа програмирање уз игру.

За професоре, који желе својим ученицима да дочарају основне концепте програмирања на овај сликовит начин, имамо спремну и скрипту целокупног курса –http://bee.bubblecup.org/Media/Default/Kursevi/cas_programiranja/cas-programiranja.pdf

 

2 thoughts on “Час програмирања

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s